- Dit evenement is voorbij.
Morgengebed
14-10-2018 - 12:00 - 12:30
Morgengebed voorbereid door Aukjen Bellaar en Piet Cleveringa
Collectes
Zondag 14 oktober
Diaconie: de opbrengst gaat naar de stichting Medair Nederland die is opgericht op 3 juni 1998. Het is een onafhankelijke Nederlandse stichting met een kantoor in Amersfoort. Medair Nederland is verbonden met Medair Zwitserland door het ondertekenen van de Affiliate Agreement en Medair Brand Agreement. Uit de website van Medair citeren we een aantal passages over hun werk:
“We hebben experts op het gebied van gezondheid en voeding, water en sanitatie en geldhulp. Daardoor kunnen we families tijdens noodsituaties snel helpen en voorzien van basisbehoeften. Vervolgens blijven we ter plaatse om mensen te helpen herstellen en weerbaar te maken tegen nieuwe rampen. We werken samen met de gemeenschappen aan een blijvende impact en streven ernaar om onze hulp waar mogelijk aan te passen aan de individuele noden van de mensen voor wie we werken.
Als u echt alles over deze bewonderenswaardige organisatie wilt weten kunt u terecht bij het 60 p. tellende jaarverslag 2017 https://medair.org/wp-content/uploads/2018/06/Medair_Annual_Report_2017_EN-.pdf
Uitgang: Dit is een landelijke geldinzameling voor het Werelddiaconaat van Kerk in Actie. Het gaat om steun aan Nepal. De grond in de bergachtige Rukum-regio in het westen van Nepal is arm. Landbouw is moeilijk en levert maar voor zes tot acht maanden per jaar voedsel op. In de overige maanden is er gebrek aan voldoende eten. Vooral kinderen zijn het slachtoffer. 35% van de kinderen onder de vijf jaar is chronisch ondervoed.
In de Rukum-regio ligt een groot meer, dat heel geschikt is voor het kweken van vis. Deze vis wordt verkocht op de lokale markt. Samen met United Mission Nepal (UMN) helpt Kerk in Actie de bevolking hun inkomsten te vergroten door het verbeteren van de visteelt in het Syarpumeer. UMN ondersteunt bij de aanleg van kweekvijvers, geeft advies over watermanagement tijdens bijvoorbeeld het regenseizoen is en over de verkoop van de vis. De UMN geeft trainingen aan de bevolking rond het meer om op de beste en meest duurzame manier vissen te kweken. Daarnaast ondersteunt UMN hen ook bij het verbouwen van groente en fruit tijdens de maanden dat landbouw wel mogelijk is. Ze trainen mensen om hun eigen bedrijf op te zetten. Zo zijn in de afgelopen jaren mensen begonnen met het opzetten van een geiten- en een groentebedrijf. Dankzij de ondersteuning op het gebied van landbouw, visserij en toerisme, stijgen de inkomsten en kunnen 1600 mensen het hele jaar door voldoende voedsel kopen.