- Dit evenement is voorbij.
Prometheus (1)
16-02-2023 - 20:00 - 22:00
Donderdag 16 februari: Prometheus (1)
Volgens een Griekse mythe stal Prometheus het vuur van de goden en gaf het aan de mensen. Hij werd er zwaar voor gestraft. De mythe heeft kunstenaars en filosofen eeuwenlang geïnspireerd. Op de eerste avond bekijken we de mythe en haar betekenis bij de ‘oude’ Grieken, in de Renaissance en in het vroege christendom. Met beelden, tekst en muziek.
PROMETHEUS
In een serie van twee avonden besteden we aandacht aan Prometheus, een personage uit de Griekse mythologie. In de oorspronkelijke mythe steelt Prometheus het vuur van de goden en geeft het aan de mensen omdat hij vindt dat de goden de mensen tekort doen. Prometheus wordt hier door de oppergod Zeus zwaar voor gestraft. Hij wordt vastgeketend aan een rots, waarbij er elke dag een adelaar langskomt die zijn lever opeet, die ’s nachts weer aangroeit. Hieraan kwam een einde toen Heracles, met toestemming van Zeus, de adelaar doodde. Het verhaal heeft vaak gediend als beeld van het lot van de mens, ingeklemd tussen vrijheid en afhankelijkheid. Voor de een gaat het verhaal van Prometheus over de hoogmoed van de mens, voor de ander over zijn vrijheid. Het van Prometheus ontvangen vuur heeft in de handen van mensen tot zowel creativiteit als vernietiging geleid.
Eerste avond:
Op deze eerste avond bespreken we de oorspronkelijke mythe en de verwerking en betekenis ervan in de oudheid, het vroege christendom en de Middeleeuwen, in beeld, geschrift en muziek, met onder meer aandacht voor de dichter Hesiodus (7e eeuw v. Chr.), de tragedieschrijver Aeschylus (5e eeuw v. Chr.), de kerkvader Tertullianus (2e eeuw n.Chr) en de zeventiende-eeuwse componist Antonio Draghi.
Datum: donderdag 16 februari 2023, 20.00 uur
Leiding: ds. Wim Brouwer
Tweede avond:
Op de tweede avond bespreken we de rol die de mythe van Prometheus heeft gespeeld in de beeldende kunst, literatuur en muziek van de negentiende en twintigste eeuw. De hernieuwde aandacht voor Prometheus hangt samen met de opkomst van de burgerij, de ontwikkeling van universele humanistische idealen en ideeën over de betekenis van kunst.. We richten onze aandacht onder meer op Johann W. von Goethe, Carry van Bruggen, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Franz Liszt en Luigi Nono.
Datum: donderdag 23 februari 2023, 20.00 uur
Leiding: ds. Wim Brouwer